Hvordan hænger man et billede op?

Sådan hænger du et billede op

Elsker du at få nye ting på væggene, men er ikke lige den handy type? Og er du i tvivl om, hvordan du hænger din nye plakat op? 
Fortvivl ej - ophængning af billeder er nemmere end du tror!

Her er en step by step guide, som du kan bruge, når du skal hænge dine billeder op.

1. Find ud af hvor dit nye billede skal hænge. Skal det hænge over sofaen eller over skænken i gangen? Måske det skal hænge i soveværelset eller være en del af din billedvæg? 

Plakat: Let's Go Baby

2. Når du har fundet ud af hvor billedet skal hænge, skal du finde ud af, hvilken slags væg det drejer sig om. Det kan du gøre ved at banke på den og mærke og lytte. Hvis væggen er meget hård og lyder "tung", er det en væg, du skal bore i. Det kan f.eks. være en betonvæg eller en murstensvæg.
Hvis væggen lyder mere hul og er lidt mere "blød" kan du skrue i den uden at bore et hul først. Det kan f.eks. være en gipsvæg.


Plakat: Road Trip

3. Nu er det tid til at finde ud af, hvor sømmet eller skruen skal sidde. Det kan du gøre ved at holde billedet op præcis, hvor du gerne vil have, det skal være. Sæt en lille streg med en blyant over toppen af billedet og på hver side. Når du tager billedet ned, kan du altså se en mini-omrids af toppen af billedet.
Skruen eller sømmet skal sidde i midten af billedets bredde. Er dit billede f.eks. 52 cm. bredt, skal skruen eller sømmet sidde 26 cm. fra siden. Du skal også kigge på bagsiden af dit billede. Hvor sidder ophænget på billedet? 
Mål fra toppen af billedet ned til ophænget. Hvis der f.eks. er 7 cm. ned til ophænget, skal du måle 7 cm. ned fra din "top"-streg på væggen.
Sæt et lille kryds, der passer med midten af billedet og med afstanden fra toppen. 


Plakat: Skovshoved Petrol Station

4. Når du har sat et kryds hvor skruen eller sømmet skal sidde, skal du have fat i værktøjet.

Til gipsvæg eller ligende: Du skal bruge en skruemaskine og skruer eller hammer og søm. Sæt sømmet eller skruen i dit lille kryds på væggen. Det er bedst at bruge en skrue, hvis billedet er tungt.

Til betonvæg eller ligende: Du skal bruge en boremaskine, et bor, en rawplug og en skue. Start med at bore et hul i væggen på dit lille kryds. Hullet skal være samme størrelse, som den rawplug du har. Når du har boret et hul, skal du sætte din rawplug i. Derefter kan du skrue din skrue i.

Alternativer - hæng billeder op uden søm: Hvis gerne vil hænge dine billeder op uden huller i væggen, kan du bruge klæbesøm. Det kan købes hos diverse byggemarkeder.


Plakat: Danmark Sort Sol

5. Jubiii, nu er du så langt, at du bare skal have dit billede op på væggen. Hæng billedet i ophænget. Brug evt. vaterpas, så du er sikker på, at det hænger lige. 

Hvis du skal lave en hel billedvæg, kan du se vores videoguide her: