Derfor fejrer vi Luciadag
Den 13. december er det Luciadag og børn landet over plejer at gå Luciaoptog med levende lys, sang og hvide kjoler. Vi håber på, at kunne se smukke Luciaoptog i 2021 ♥️
Vi synes, det er en virkelig fin juletradition! Men hvor kommer den egentligt fra?
Hvorfor går vi Luciaoptog?
Traditionen med luciaoptog er faktisk ret ny og den kom først til Danmark i 1944, da det første danske luciaoptog blev gennemført i Scala.
Traditionen stammer fra Sverige og kom, ligesom mange andre svenske traditioner, til Danmark efter besættelsestiden.
I optoget skal den hvidtklædte pige med kransen forestille Lucia. Med optoget fejrer vi lyset og helgenen Sankta Lucia.
Historien om Sankta Lucia
Lucia levede i Romerriget fra ca. 283-304. Hun var kristen, hvilket var forbudt bl.a. fordi de kristne borgere nægtede at ofre til Kejseren. Lucia søgte tilflugt i byens katakomber, men hun ville hjælpe sine medmennesker og sneg sig derfor ud om natten for at give mad til de fattige. Hun bar en krans med lys på hovedet, så hun kunne se i mørket og have armene fri.
Lucia var blevet lovet bort til en ægtemand, som ikke delte hendes kristne tro. Hun nægtede at gifte sig med ham, hvilket han hævnede ved at angive hende som kristen til de romerske myndigheder. Derfor blev Lucia arresteret og dømt til døden, men blev på mirakuløs vis beskyttet under flere henrettelsesforsøg.
Til sidst blev Lucia henrettet d. 13 december i år 304 og hun blev straks kåret som helgen og martyr af den katolske kirke. Sidenhen har vi fejret Lucia d. 13 december.
Vidste du, at efter den gamle kalender var Lucianatten den længste og mørkeste på året, og man troede derfor at den var fyldt med ondskab og trolddom?
Derfor skulle man ikke gå udenfor den nat.
Rigtig glædelig Luciadag 🕯